- Perioada evenimentului: 24.02.2023-31.03.2023
- Locația: BARAKA ARTIST-run space (Strada Popa Șapcă nr. 5, Timișoara)
- Artist: Oana Maria Bulimar Henciu
- Curator: Cristina Daju
- Vernisaj: 24.02.2023, orele 18:00
Oana Maria Bulimar Henciu (n. 1984, Făget, jud. Timiș) este absolventă a Facultății de Arte și Design, UVT, a Programului de studii de licență și master Pictură. În afară de interesul constant pentru cercetarea artelor vizuale, artista studiază fenomene astronomice și experimentează pe baza efectelor luminii în relație cu cromatica și spațiul, mediumurile abordate implicând pictura, instalația, fotografia, asamblajul. Lucrările sale artistice se remarcă prin claritate și simplitate, având întotdeauna o componentă conceptuală subtilă și un caracter minimalist.
Seria de lucrări intitulată The Essence of the Art World se conturează în jurul ideii de ”ecosistem artistic”, așa cum îl numește artista, chestionând relația artistului cu opera sa și relația acesteia cu entitățile acreditante din lumea artei. Lucrările artistice sunt contextualizate ca esențe privind potențialul lor, dar sunt reduse în mod antagonic și la etichete, tags. Cu toate acestea, cuvintele cheie devin factori declanșatori ai unor sensuri și semnificații ce ridică întrebări cu răspunsuri subiective. This is Art poate fi o considerație a artistului sau o declarație critică, aceste semnificații nu se suprapun întotdeauna; Warning, poate fi un moment de îndoială al artistului sau un avertisment față de o inadecvare tendențioasă, inacceptabilă pe moment în lumea artei; Error, poate fi o abatere a artistului de la ideea inițială sau o respingere din partea mediului artistic; Unlimited Idea, pentru artist semnifică o idee cu o multitudine de posibilități de explorare, vizibilă și în exterior; Selected Work, o lucrare selectată de un juriu în urma unui apel deschis, în care prevalează validarea celorlalți, uneori dincolo de sensul ei intrinsec și de intimitatea mesajului ei; Limited Edition, o serie limitată, ce promovează exclusivitatea, aflată într-o sferă a marketingului, dar asumată de către artist; True Value, valoarea oferită de sinceritatea și autenticitatea cu care o investește artistul, care denotă creativitate și unicitate, care are capacitatea de a inspira, însă într-o relație ambiguă cu valoarea de piață, de ”cotă”; Sold Price, prețul de vânzare raportat la valoarea simbolică a unui obiect și relativitatea factorilor de influență, deoarece de multe ori se vinde ”prețul”, și nu lucrarea; Missing Artist, opera unui artist descoperită în lipsa sa, este vorba despre artistul poziționat în existența sa artistică cu mult înaintea vremurilor sale; Art Exists, este opera care supraviețuiește artistului, care își găsește vocea și își regăsește sensul mult după ce artistul a discontinuat să existe, arta care în timp are viața ei proprie.
Această serie conferă caracterul și titlul expoziției cu același nume The Essence of the Art World, care după ce pune întrebări, afirmă prin lucrări precum Memories from the Future, PerceptiON, (Un)Concrete Ideas / Lucrări (Ne)realizate, direcții diferite ale preocupărilor artistei ce reflectă asupra vieții unui corp astral, interacțiunii culorilor-lumină și a modalităților de percepție ale acestora, și în final o recunoaștere și o consolidare a ideilor nerealizate.
În cadrul BARAKA ARTIST-run space a fost proiectată o secțiune destinată scopului de a dezvolta o punte de legătură între artiștii relevanți scenei de artă contemporană, inclusiv pentru cei aflați la început de drum. Este un loc de experimentare, un spațiu al artei fără cenzură, care permite orice tip de manifestare artistică articulată prin care se inițiază un dialog direct și formator atât cu publicul vizat, cât și cu cel larg.
Eveniment organizat de: Asociația Culturală BARAKA ARTIST în colaborare cu Facultatea de Arte și Design, UVT