Event CountDown
  • Event Date 2022/09/07  -  17:00
  • Event Venue Galeria Mansarda

INBETWEEN. DESIGNUL VESTIMENTAR SUSTENABIL

ȘCOALA DOCTORALĂ DE ARTE
IOSUD-UNIVERSITATEA DE VEST DIN TIMIȘOARA,
FACULTATEA DE ARTE ȘI DESIGN

INBETWEEN. DESIGNUL VESTIMENTAR SUSTENABIL
Expoziție de creație vestimentară

InBetween este rezultatul unei cercetări artistice realizată de drd. Andreea Ana-Maria Pleșa în cadrul programului doctoral derulat la Școala doctorale de Arte a Universitatii de Vest din Timișoara, Facultatea de Arte și Design, sub coordonarea d-nei prof. univ. dr. Adriana Lucaciu.
Vernisajul va avea loc miercuri, 07.09.2022, ora 17:00, la Galeria Mansardă a Facultății de Arte și Design din Timișoara (Str. Oituz Nr. 4).
Evenimentul are loc sub egida programului „La UVT, Cultura este Capitală!

Andreea Ana-Maria Pleșa a absolvit studiile de licență și master ale Facultății de Arte și Design din Timișoara, specializarea Modă – Design vestimentar și în prezent este asistent de cercetare în cadrul Departamentului de Design și Arte Aplicate.
Ca studentă și ulterior ca designer de modă, Andreea Ana-Maria Pleșa a participat la numeroase evenimente de modă și competiții încă din primii ani de studiu precum YKK Inside Fashion Competition (2015, 2016), Banat Fashion (2016, 2017), Taina de la UNAB (2016), Arts of Fashion, San Francisco (2017), Feeric33 New Talents Competition (2018), Diploma (2019), Feertic Fashion Week (2021, 2022). O serie de colecții elaborate ca etape de finalizare a stagiilor de pregătire profesională în cadrul Facultății de Arte și Design, au fost menționate în numeroase publicații de specialitate, premiate și selectate pentru participări atât naționale cât și internaționale.
Proiectul de cercetare doctorală este complex și pleacă de la premiza conform căreia dezinformarea, supraproducția și consumul excesiv de produse vestimentare crează o cultură a consumului de tip „fast fashion”, a cărei amploare generează la scară globală însemnate dezechilibre ecologice, poluarea cauzată de industria vestimentară fiind dintre cele mai dăunătoare mediului înconjurător, prin emisiile semnificative de carbon, de oxid de azot, sau consumul excesiv de apă. Conceptul de fast fashion vizează îmbrăcămintea „surogat” ieftină și la modă, care poate fi rapid înlocuită datorită campaniilor agresive de marketing, a precarității produselor, a prețurilor accesibile unei mase largi de cumpărători și a comportamentului necontrolat al acestora.
Prin proiectul său, Andreea Ana-Maria Pleșa militează pentru sustenabilitate și tehnologizare în modă în vederea reducerii poluării din industria textilă păstrând factorul uman pe prim plan. Cercetarea și colecția vestimentară pe care le prezintă publicului se instituie ca un instrument de informare și conștientizare asupra situației actuale a modei, oferind în egală măsură alternative și soluții de design sustenabil, cu efecte benefice pe termen lung.