Event CountDown
  • Event Date 2019/06/07  - 
  • Event Venue CASA DE CULTURĂ PETROȘANI

FESTIVALUL NAȚIONAL DE FOTOGRAFIE

La începuturile modernităţii, fotografia prin imaginea înregistrată analogic se remarca printre artele vizuale ca fiind o referinţă în ceea ce priveşte realitatea estetică, prin variate şi complexe implicaţii în viaţa socială a oamenilor, fiind recunoscută în prezent prin forma sa digitală, ca un fenomen al culturii vizuale de masă, extinsă indefinit prin funcţia sa generică.

Intitulat generic Locuri de lângă noi, festivalul de fotografie organizat de Casa de Cultură a Studenţilor din Petroşani prin Ministerul Tineretului și Sportului, revine cu cea de-a 8-a ediţie, devenit o consecinţă firească a creşterii interesului pentru fotografie, fiind adresată profesioniştilor din domeniu, studenţilor şi publicului extins, reuniţi sub auspiciile pasiunii comune pentru imagine.

În acest context, în urmă cu opt ani s-a născut ideea unui eveniment destinat în exculsivitate fotografiei, eveniment care a debutat din inițiativa unor iubitori de imagine şi din dorinţa de a (re)aduce în regiunea de vest a ţării un context fiabil pentru această activitate, devenind între timp un demers instituţional care şi-a propus să promoveze activ domeniul, şi care în scurt timp a depăşit graniţele judeţului de origine.

Astfel, iniţiativa desfășurării festivalului a fost demarată de către artistul fotograf Petrişor Crăciunoiu, împreună cu regretatul fotograf Ovidiu Raţiu, profesorul Dorel Găină de la Universitatea de Artă şi Design din Cluj şi Lect. univ. dr. Lavinia Hulea, care şi-au propus să susţină acest demers cu profesionalism, canalizând sub genericul amintit o serie de manifestări şi parteneriate create cu instituții de învăţământ superior din ţară: Universitatea din Petroşani, Universitatea de Artă şi Design din Cluj şi în prezent cu Universitatea de Vest din Timişoara, prin Facultatea de Arte şi Design.

Varietatea temelor propuse pe parcursul ediţiilor precedente au culminat cu sublinierea rolului imaginii fotografice în raport cu experienţele culturale, specifice realităţii sociale locale sau ca un instrument util în identificarea oscilației culturale create de tranziţia specifică perioadei contemporane. Tematicile şi ateliere practice au fost susţinute constant pe parcursul edițiilor evenimentului prin module practice de fotografie, workshop-uri, prezentări de portofolii, echipamente şi accesorii tehnice.

Bazându-se şi pe schimburile de experienţe acumulate prin sesiunile fotografice propuse în natură de către asociaţia Adventure Photo Team, cei doi fotografi amintiţi au pus bazele unui festival unde participanţii şi publicul sunt antrenaţi constant în dialog cu specialiştii, formând astfel încă din timpul evenimentului, fonduri de analiză vizuală ale imaginilor propuse în concurs, caracterizate printr-o critică estetică şi constructivă, care canalizează şi încurajază astfel activitatea viitorilor artiști fotografi. (Cristian Graure)

Invitaţi:

Cristian Graure, artist vizual și profesor asociat (Facultatea de Arte şi Design din Timişoara)

Daniel Bocşe, artist vizual și profesor (Liceul de Arte Sigismund Toduță din Deva)

Programul festivalului:

Vineri

– orele 16.00 Deschiderea oficială – vernisajul lucrărilor studenţilor şi expunerea tematicii festivalului

Sâmbătă

– orele 10.00 Atelierele de creaţie:

Ovidiu Manolescu (Înapoi la Origini)

Raoul Poenar (Tehnici experimentale în fotografia de portret)

Cătă Tibori (Lumini, modificatori, exponometre)

– orele 12.00 Startul pentru itinerarul fotografic cu tema Oameni de lângă noi

– orele 14.00 Predarea imaginilor realizate

– orele 15.00 Jurizarea imaginilor şi premierea câştigătorilor