Event CountDown
  • Event Date 2021/12/10  -  15:00
  • Event Venue INSTITUTUL FRANCEZ TIMIȘOARA

EXPOZIȚIE OBSERVAREA RĂDĂCINILOR

Purtarea 𝑟𝑎̆𝑑𝑎̆𝑐𝑖𝑛𝑖𝑙𝑜𝑟 cu noi, acest proces perpetuu de (auto)𝑡𝑟𝑎𝑛𝑠𝑝𝑙𝑎𝑛𝑡𝑎𝑟𝑒, propriu condiției nomade (ca emigrant, navetist, turist etc.), ne-a definit și-a transformat contextul social, în ultimele decenii, mai mult decât înainte.
Imobilizarea forțată, din ultimii aproape doi ani, a avut și ea, cel mai probabil, un efect asupra statusului 𝑟𝑎̆𝑑𝑎̆𝑐𝑖𝑛𝑖𝑙𝑜𝑟 noastre, creând poate și un cadru propice pentru un proces de sondare/𝑠𝑎̆𝑝𝑎𝑟𝑒 în profunzime.
Astfel, prin lucrările din această expoziție se analizează substratul cultural, adânc înrădăcinat în subconștient, cu istorii teribile, dar și transformatoare. (Maxim Zaghidullin) Deopotrivă sunt observate și conexiunile subterane, nevăzute, țesăturile de rețele reale (naturale) sau construite (artificiale), ce ne cuprind ca într-un „mare creier” (inconștient colectiv) (Raluca Anghel), precum și relația cu propriile origini, cu strămoșii, cu ceea ce moștenim și ducem mai departe transgenerațional, ce este experimentată/resimțită în/prin propriul corp, independent sau nu de voința noastră. (Raluca Micula)
Concentrarea atenției pe interacțiunile intruzive dintre noi și ale noastre cu exteriorul/mediul, ca efect al înrădăcinării la 𝑠𝑢𝑝𝑟𝑎𝑓𝑎𝑡̦𝑎 𝑠𝑜𝑙𝑢𝑙𝑢𝑖 (personalității noastre), deoarece este nivelul pe care îl simțim cel mai aproape (Natalia Silaghi), provoacă și abordări de reconfigurare/reevaluare a 𝑟𝑎̆𝑑𝑎̆𝑐𝑖𝑛𝑖𝑙𝑜𝑟 (Ciprian Ciobanu).
Intervenția spațială a lucrărilor, și ordinea dispunerii lor, propune un parcurs interior-exterior, prin care se dorește provocarea publicului de a le descoperi pas cu pas. (Liliana Mercioiu Popa)
Participanți:
𝗥𝗮𝗹𝘂𝗰𝗮 𝗔𝗻𝗴𝗵𝗲𝗹
𝗖𝗶𝗽𝗿𝗶𝗮𝗻 𝗖𝗶𝗼𝗯𝗮𝗻𝘂
𝗥𝗮𝗹𝘂𝗰𝗮 𝗠𝗶𝗰𝘂𝗹𝗮 & 𝗔𝗻𝗱𝗿𝗲𝗲𝗮 𝗜𝗼𝗻𝗶𝘁̦𝗮̆
𝗡𝗮𝘁𝗮𝗹𝗶𝗮 𝗦𝗶𝗹𝗮𝗴𝗵𝗶
𝗠𝗮𝘅𝗶𝗺 𝗭𝗮𝗴𝗵𝗶𝗱𝘂𝗹𝗹𝗶𝗻
Expoziție îngrijită de
𝗟𝗶𝗹𝗶𝗮𝗻𝗮 𝗠𝗲𝗿𝗰𝗶𝗼𝗶𝘂 𝗣𝗼𝗽𝗮
Organizatori: Institutul Cultural Francez Timișoara, Asociația T-act, Facultatea de Arte și Design/Universitatea de Vest din Timișoara, Centrul de Cercetare al Artelor Vizuale Contemporane