Event CountDown
  • Event Date 2022/05/20  -  18:00
  • Event Venue INDECIS ARTIST RUN

EXPOZIȚIA TE GÂNDEȘTI DES LA SFÂRȘITUL LUMII?

ANCA GYEMANT

Te gândești des la sfârșitul lumii?

proiect realizat în cadrul cercetării doctorale cu tema „Scrisori ca jurnale în dialog. Broderia și genurile diaristice ca instrumente ale artei feministe”

Conducător științific: Prof. univ. dr. Adriana Lucaciu

Școala Doctorală de Arte din cadrul IOSUD, Universitatea de Vest din Timișoara

 

Indecis artist run, str. Coriolan Brediceanu nr. 2, ap. 6, Timișoara

20.05- 19.06.2022

Vernisaj: 20 mai 2022, ora 18:00

 

Expoziția Te gândești des la sfârșitul lumii? vorbește în fragmente despre sentimentele Antropocenului, prin intermediul unor texte și imagini brodate. Broderia a fost adesea folosită de către femei ca un mijloc de expresie a neliniștii, ca o metodă de a nota și documenta, de a-și scrie istoriile, de a da o formă materială tristeții. În contextul urgenței climatice, broderia, așa cum a fost folosită în această expoziție, este o modalitate de documentare a peisajului emoțional al lumii noastre la apus.

Expoziția constă într-o serie de broderii de dimensiuni variabile care, pe de-o parte, reprezintă subiecte banale, imagini ale vieții cotidiene, peisaje urbane pe care le traversăm în fiecare zi și, pe de altă parte, fragmente de text scrise la persoana a doua singular, pe un ton epistolar, vorbind despre aspecte care relevă în detalii condiția noastră globală. Broderiile aduc împreună text și imagine, creând o tensiune între acestea. Imaginile brodate, în general senine, repetitive și benigne există în contrast cu conținutul elegiac al textelor brodate, texte care oscilează între observații feministe despre urgența climatică la nivel global și observații foarte personale despre felul în care condiția globală a urgenței climatice se insinuează continuu în banalitatea zilelor.

Anca Gyemant este artistă și profesoară la Liceul de Arte Plastice din Timișoara, interesată de granițele fluide dintre artă și viața cotidiană. Din 2001, este membră în grupul feminist h.arta.