Event CountDown
  • Event Date 2021/08/19  -  18:00
  • Event Venue GALERIA HELIOS

DINCOLO DE NEGRU

„Expoziția doctorală a artistului Atila Gomboș, doctorand în cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara, avându-l ca și coordonator pe distinsul profesor Stelian Acea, concepută și centrată în zona insondabilă a începutului în sens cosmogonic, provoacă prin discursul minimalist, abisal, axat pe metafizica vacuității, a întunericului fertil de dinaintea logosului, văzut ca matrice arhetipală generativă, un soi de materia prima misterică pe care, sau din care, se manifestă etapizat apariția și construirea cosmosului.

Astfel, expoziția Dincolo de negru operează cu simbolistica ermetică a negrului, a beznei ancestrale, nu în ipostaza funebră ci ca instanță implozivă siderală, frizând într-o o manieră postmodernă cu inflexiuni nihiliste vidul quantic, atingând cu tact, sincretic, originea universului alături de marile interogații ale Genezei.

Seria de lucrări în alb și negru are la bază fotografia, algoritmii matematici generativi, ori fotomontajul cu intervenții multiple ca și tehnică, alternând asumat în compoziții negrul lucios cu negrul mat. Lucrările, grupate într-o geometrie aparte, surprind privitorul, orchestrația scenografică concepută cu precizie de la vertical la ritmica sincopată a serialismului orizontal, construind o simeză aparte bine gândită. Operele de dimensiuni mari, dispuse într-un aranjament tainic, aerisit, invită la conexiuni multiple de factură transdisciplinară. Expoziția aduce astfel pe simeza Galeriei Helios un veritabil și promițător debut, ce prefigurează un prodigios traseu conceptualist bazat pe fotografie, pe misterele camerei obscure, văzute ca receptacol primordial intangibil.”

Conf. univ. dr. Gabriel Kelemen

Vicepreședinte UAPT

Timișoara 2021