Event CountDown
  • Event Date 2019/10/15  -  12:00
  • Event Venue GALERIA MANSARDA

CURATOR TALK

Facultatea de Arte și Design, specializarea Modă-Design vestimentar, vă invită în data de 15 octombrie, începând cu ora 12, în Galeria Mansarda a facultății la o discuție liberă despre MAGDALENA ABAKANOWICZ
cu Cristina Bută, Maria Orosan Telea,
în dialog cu Sorina Jecza, Andreea Palade Flondor
studenți și masteranzi – Facultatea de Arte și Design

Expoziția Magdalena Abakanowicz (1930-2017): Prezență, esență, identitate, organizată de Fundația Interart TRIADE din Timișoara, în colaborare cu Fundația Magdalena Abakanowicz din Varșovia și Muzeul de Arta Timisoara, se defășoară în perioada 20 septembrie – 25 octombrie 2019 la Muzeul de Artă din Timișoara – Palatul Baroc.

Îngrijită de curatoarea internațională Maria Rus Bojan, această retrospectivă semnificativă a marii artiste poloneze expoziția prezintă o selecție impresionantă de lucrări din toate etapele creației artistei, de la începutul anilor ’70, până la sfârșitul anilor 2000.

Una dintre cele mai importante artiste de pe scena artei mondiale, Magdalena Abakanowicz și-a câștigat notorietatea internațională în anii 1960, prin experimentele sale extrem de neobișnuite la acea vreme, sculpturi gigantice din fibră textilă, intitulate generic 𝘼𝙗𝙖𝙠𝙖𝙣𝙨. Aceste structuri fluide, țesute din materiale organice, au extins semnificativ sensul tradițional al sculpturii, transformând suprafața plană a unei tapiserii într-o formă dinamic organizată în spațiu, care declanșează experiențe vizuale și tactile complexe.

Prezentând peste 100 de sculpturi, expoziția își propune să ofere o înțelegere a subiectelor majore din opera artistei, ilustrând modalitățile prin care aceasta a revoluționat istoria artei contemporane, reinventând constant mediul ȋn care a lucrat – sculptura.

Lucrările expuse provin din colecțiile: Fundația Magdalena Abakanowicz (Varșovia), colecția Artur Trawinski și Irmina Nazar (Wroclaw), colecția Marek Trzaskowsk (Poznan) și colecția Ovidiu Șandor (Timișoara).

Magdalena Abakanowicz s-a născut în 1930, în Falenty, Polonia și a trăit și lucrat la Varșovia până în 2017, când s-a stins din viață. Lucrările ei fac parte din colecția permanentă a marilor muzee din întreaga lume, inclusiv: MoMA, Galeria Națională de Artă din Australia, Muzeul de Artă Modernă din Busan, Muzeul Orașului Hiroshima, Centrul Pompidou, Tate Modern, Metropolitan Museum New York, Muzeul Hirshhorn și Grădina de Sculptură din Washington, DC, Walker Art Center Minneapolis Muzeul Național din Varșovia și Wroclaw.
____________________